dilluns, 7 de maig del 2012

Pa amb Tomàquet

Una mica d'història... Antigament, a pagès s'acostumava a comprar el pa un cop a la setmana. Eren uns pans enormes, d'un quilo o més i que aguantaven bé dins del calaix (de fusta, es clar), que és on guardaven el pa. El cap de família, quan l'encetava, amb la punta del ganivet feia el senyal de la creu per la part del darrera i acte seguit en tallava unes bones llesques. I quan ja havien passat uns dies, el pa que quedava s'anava assecant i si es sucava amb tomàquet i s'amania amb oli i sal i quedava més amorosit. Una bona manera de fer que el pa es pogués menjar fins que tornessin a comprar-ne de nou.
És la més identificativa de les nostres menges i ens pensem que tothom en sap de preparar un pa amb tomàquet. Doncs no. Tots ens hem trobat alguna vegada d'anar a algun "xiringuito" de fira, o a algun restaurant de fora de Catalunya i ens han servit un pa amb tomàquet que feia venir ganes de plorar.
Com ens ha sorprès veure de quina manera preparen en segons quins llocs, aquest acompanyament tant senzill i deliciós! Trituren els tomàquets, afegeixen sal i oli i fan una mena de gaspatxo ataronjat amb el qual empastifen el pa. I la gent es menja aquesta mena de pa remullat pensant que mengen PA AMB TOMÀQUET! Quina llàstima que no coneguin el de debò!
Així que no us estranyi que penji la recepta. I si cal, repeteixo com es diu: PA AMB TOMAAAAAAAAAQUET. Queda clar?

pa amb tomàquet



















Ingredients:
  • Pa de pagès (podem utilitzar qualsevol classe de pa).
  • Tomàquets ben madurs (de branca, de penjar o bé tipus canari).
  • Sal
  • Oli d'oliva de bona qualitat

Tallem a llesques el pa de pagès al nostre gust.
Partim els tomàquets pel mig (horitzontalment) i els anem refregant per la molla de pa fins que quedi tota la superfície impregnada amb el tomàquet.
Salem i amanim amb oli d'oliva al nostre gust.

Ohhhh!!! que bo!!! quest és l'autèntic pa amb tomàquet, que admet variants com aquestes:

  • Torrar el pa, tallar la punta d'un gra d'all (sense pelar, com si es tractés d'un pintallavis)  i refregar per la superfície de la llesca.. Quan més insistim, més picant i més gust d'all tindrà. A continuació suquem amb tomàquet, salem i amanim amb oli. 

  • Acompanyat d'uns bons embotits o d'unes anxoves de l'Escala o d'una escalivada, és l'àpat perfecte! Oi?

  • Una recepta que permet aprofitar el pa del dia abans. Ben sucat amb tomàquet us quedarà deliciós.






              Què es cou a la cuina? Pa amb Tomàquet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada