divendres, 9 de maig del 2014

Pastís de Llimona

Per celebrar el dia de la mare, aquest any em vaig decidir per un pastís que ja feia temps que volia provar, un pa de pessic farcit de lemon curd i cobert amb merenga gratinada.
El resultat va ser espectacular. Un intens sabor de llimona i un pastís lleuger al paladar i que combinava perfectament després d'un dinar especial.
Us animo a que el feu. No costa gaire i les felicitacions les teniu assegurades!

pastís de llimona (lemon curd)
Per elaborar aquest pastís farem un pa de pessic i el deixarem refredar.
Mentre tant prepararem el farcit que consisteix en una crema de llimona (lemon curd).
Quan el lemon curd sigui fred (haurà d'estar unes 4 hores a la nevera com a mínim), tallarem el pa de pessic en 3 parts i les farcirem de crema de llimona. Muntarem el pastís de nou i prepararem la merenga.
Cobrirem el pastís per sobre i pels costats amb la merenga, procurant que quedi llis. Posarem la resta de merenga dins d'una mànega de pastisseria i anirem fent puntes per sobre.
Escalfarem el forn i amb la funció grill el gratinarem 2 o 3 minuts fins que les puntes quedin daurades.
Vigileu la cocció, que no se us torri més del compte, perquè en dependrà l'èxit de la presentació.
Podem menjar-nos el pastís a temperatura ambient o fred de la nevera. De les dues maneres està per llepar-se'n els dits.
A continuació us deixo els ingredients i la manera de preparar cada una de les parts d'aquest pastís.


PA DE PESSIC
Ingredients:
  • 125 grams de sucre (millor si és sucre glas)
  • 125 grams de farina de rebosteria
  • 6 ous
  • 1 sobre de llevat químic
  • ratlladura de llimona (només la part groga)
  • mantega o margarina per untar el motlle

Preparació:
  1. Preescalfem el forn a 180 graus de dalt i de baix.
  2. Untem amb mantega un motllo que vagi al forn i empolsem amb una mica de farina. espolsem la farina que sobri i reservem. 
  3. Separem les clares dels rovells i amb l'ajut d'unes varetes elèctriques muntem les clares a punt de neu i anem afegint el sucre a poc a poc.
  4. Batem els rovells i els afegim a les clares, mesclant-les amb una espàtula de silicona.
  5. Unim el llevat amb la farina i la tamisem. Afegim de mica en mica a la mescla dels ous, barrejant amb suavitat per que entri aire i no perdi volum.
  6. Aboquem dins del motlle i posem al forn. Deixem encès només la part de baix. Coem durant uns 30 minuts a mitja alçada. Controlem el forn ja que cada forn és diferent. Quan punxem amb una ganivet fi o amb una brotxeta i ens surti neta, podem donar per finalitzada la cocció.

LEMON CURD
Ingredients:
  • 220 grams de sucre
  • 60 grams de mantega a temperatura ambient
  • pell ratllada de 2 llimones (només la part groga i ha d'estar molt picada)
  • suc de 3 llimones
  • 3 ous

Preparació:
  1. Posem dins d'un cassó al bany María la mantega que tindrem a temperatura ambient  i el sucre, el suc de llimona i la ratlladura. Ho deixem a foc baix per que no bull i removem fins que quedi una mescla homogènia.
  2. Batem els ous i els incorporem. Removem fins que espesseixi. Ha de quedar amb la textura d'una crema, tot i que quan es refredi encara s'espessirà més.
  3. Un cop freda la posem al frigorífic.

MERENGA
Ingredients:
  • 1/2 tassa d'aigua
  • 1 tassa e sucre
  • 1 cullerada de suc de llimona o de vinagre
  • 1 polsim de sal
  • 2 clares d'ou

Preparació:
  1. Posem el sucre i l'aigua dins d'un cassó i deixem que bulli sense remenar, durant uns 8 minuts aproximadament. (temperatura de 110º). Veurem com les bombolles que fa quan bull es fan més petites. Per veure si està a punt de bola tova, dins d'una tassa plena d'aigua, hi tirem una gota de l'almívar. Si en refredar-se forma una bola que quan agafem amb els dits és compacta però modelable, és que ja està al punt.
  2. Amb unes varetes elèctriques muntem les clares a punt de neu, afegint-hi el suc de llimona i la sal i quan estiguin muntades anem afegint un fil d'almívar calent, sense deixar de batre. Quan sigui ben dur i brillant ja el tindrem llest per afegir-lo a qualsevol preparació o per utilitzar-lo amb una mànega pastissera, per guarnir pastissos o fer unes merengues sobre paper sulfurat que courem al forn fins que es formi una crosta per fora i quedin tendres del mig.



Què es cou a la cuina? / Pastís de Llimona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada