dimecres, 15 d’octubre del 2014

Sopa de Peix

Si us agraden els plats de cullera, us encantarà aquesta sopa de peix de baix cost. Li dic així perquè està feta amb caps i espines de lluç i de rap. La resta d'ingredients (gambes, musclos o escopinyes, etcètera) són optatius. És molt fàcil de fer i a més, es pot congelar.

sopa de peix

Ingredients per a 6 persones:

  • cap de rap
  • 1 o 2 caps de lluç o peix de roca per a sopa
  • 150 grams de gambes pelades (congelades)
  • 150 grams de musclos sense closca (congelats)
  • 1 ceba grossa de Figueres
  • 2 fulles de llorer
  • 2 tomàquets madurs
  • 2 branques de julivert
  • 5 grans d'all
  • pebre en gra (uns quants grans, a ull)
  • sal
  • 5 cullerades soperes d'oli d'oliva
  • 1 raig de vi blanc sec
  • 2 grapats d'arròs per persona (rodó o bomba)
  • 2 litres d'aigua (aproximat)
  • 1 pastilla de brou de peix (opcional)
  • 1 picada composta de:
      • 6 ametlles torrades
      • 6 avellanes torrades
      • 12 pinyons
      • 1 llesca de pa fregit o torrat o 6 pets de monja
      • 1 gra d'all i 1 branca de julivert
      • uns brins de safrà
Per simplificar també podeu posar una picada envasada, de les que venen al super. Només li haureu d'afegir l'all i julivert i el safrà.

Preparació:
  1. Poseu l'oli dins d'una olla i afegiu la ceba trossejada, els alls amb pell i tot, però que abans els hi haureu donat un cop sec posant a sobre la fulla d'un ganivet i picant amb el puny (no us passeu que sinó els deixareu fet pols!). Doneu unes voltes i afegiu el llorer, el julivert sencer, el tomàquet trossejat grollerament i uns grans de pebre negre.
  2. Deixeu coure un minut, removent cada poc, afegiu el vi blanc i deixeu coure un minut més perquè s'evapori l'alcohol. Ara és el moment d'afegir el peix, només els caps i espines (les gambes i els musclos encara no). Doneu un parell de voltes més, perquè el peix s'integri al sofregit, i ja podeu posar-hi l'aigua. Saleu, empebreu i afegiu una pastilla de brou de peix (optatiu).
  3. Porteu a ebullició i deixeu a foc suau de 3/4 a 1 hora aproximadament. Si el voleu coure en olla a pressió "super ràpida" amb 20 minuts de cocció estarà llest.
  4. Espereu a que no cremi tant, traieu les espines més grosses i a la resta li passeu el "Minipimer". Coleu la sopa amb un colador de malla fina i ja teniu el brou de peix.
  5. Per fer la sopa, poseu dins d'una olla la quantitat necessària, comptant 3 cullerots per ració. Com en aquest cas fem 6 racions posarem a bullir 18 cullerots de brou. Quan bulli afegirem l'arròs, comptant 2 grapats per ració.
  6. Prepareu una picada amb l'ajuda d'un morter. Peleu i piqueu les ametlles, avellanes, pinyons, pa torrat o fregit, julivert, all i safrà (els més pràctics (o mandrosos), podeu utilitzar la picadora elèctrica, tot i que diuen que no és el mateix). Deixateu la picada amb una mica de brou i afegiu-la a la sopa.
  7. Deixeu coure de 15 a 20 minuts (depèn de l'arròs i de gust de cadascú), però quan faltin 5 minuts de cocció afegiu els musclos i les gambes que haureu deixat descongelar prèviament (si són grosses les trossegeu).
  8. Serviu acabada de fer i si voleu, acompanyeu-la amb uns crostons de pa torrat.


  • CURIOSITATS: Quan dic un grapat, em refereixo a la quantitat d'arròs que hi cap dins del puny tancant suaument i sense que caiguin els grans. És una manera de mesurar l'arròs o la pasta de sopa fina, que utilitzaven les avies i que no falla! Només es requereix una miqueta de pràctica.

  • De sopes de peix n'hi ha tantes com de cuineres. Aquesta és la base, així que us proposo que proveu de canviar l'arròs per pasta fina (meravella, sèmola d'arròs, fideus de cabell d'àngel), o pa sec esmicolat, o afegir a la sopa les molles del peix que hem bullit (sempre vigilant que no hi quedi cap espina!) o afegir escopinyes, cloïsses, etcètera. 

  • DIETA: Si feu sopa de peix perquè teniu la panxa malament, llavors no feu cap sofregit ni hi poseu cap picada ni vi, simplement poseu a bullir aigua, afegiu el peix cru, 2 alls, la ceba, un tomàquet partit per la meitat, julivert, un raig d'oli, llorer i sal i quan hagi bullit mitja hora o 3/4 la coleu, o si voleu, abans la passeu pel Minipimer i després la coleu. Feu la sopa amb arròs o sèmola d'arròs i llestos!

  • CONGELACIÓ: aquest brou es pot congelar, així que sigueu pràctics, feu-ne més quantitat i congeleu!





Què es cou a la cuina? / Sopa de Peix


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada